Новини - България

Д-р Хасан Адемов: Включването на застрахователи в здравеопазването е недалновиден ход
Прочетена: 153 пъти
Снимка: Pixabay.com

„Нашата категорична позиция е, че сме за това да има демонополизация на НЗОК и тя да бъде поставена в конкуренция. Единият от моделите, които предлага сега министър Ананиев, прилича на това, на което ние сме държали през годините, но има и други предложения, които на практика предизвикват напрежение като например включването на застрахователите и идеята за доплащане или по-скоро за легализиране на доплащането".

 

Това заяви депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов в предаването "Неделя 150" на БНР. По неговите думи включването на застрахователи в системата на здравеопазването в година, в която има заличен лиценз на застрахователна компания, е недостатъчно далновиден ход, защото българинът е особено чувствителен на тема фалит и на идеята да доплаща нещо по-различно от това, което плаща в рамките на здравната осигурителна вноска.

 

Според д-р Адемов определението "нов осигурителен модел" е изключително претенциозна квалификация на това, което се предлага.

 

"Според мен, това е един нов начин на финансиране. Имаме изключително сериозни критики към това, което е предложено. За нас е изключително странно двама министри, ключови в тази сфера - Ананиев и Горанов – да имат различни позиции. Единият подкрепя единия модел, а другият – другия, което означава, че на този етап няма идея да се случи нито единият, нито другият модел, а просто се върви към една дискусия“ , каза д-р Адемов. 

 

Засягайки темата за вота на недоверие, който иска БСП, д-р Адемов обясни, че ДПС ще се запознае с мотивите на социалистите, преди да реши дали да го подкрепи:

 

„ДПС в 44-ото Народно събрание категорично е заявило, че е опозиция на това управление и това  предопределя по някакъв начин нашето поведение, но нека да видим мотивите и тогава, с решение на парламентарната група, ще бъде определено. Притеснението ни е, че усещането за самодостатъчност на колегите от БСП за България може да им изиграе лоша шега. Самостоятелните акции в сферата на здравеопазването винаги са водили до един край“, категоричен бе д-р Адемов. 

Коментари

май 2019

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития