Новини - България

Д-р Димитър Петров: НЗОК се третира като производно на здравно министерство - и Плочев, и Жени Начева да се махат
Прочетена: 289 пъти
Снимка: Redmedia.bg

"Според закона, при оставка или освобождаване на управителя на Здравната каса, до избирането на нов управител длъжността трябва да се заеме от подуправителя, но такъв в момента няма и това е част от хаоса в касата".

 

Това заяви в предаването "Неделя 150" на БНР бившият подуправител на Националната здравоосигурителна каса (НЗОК) д-р Димитър Петров. Той коментира създалата се ситуация, при която министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев по следния начин: 

 

"Министърът няма функции да иска оставката на управителя на НЗОК. В момента освен варианта сам да си я подаде, аз друг не виждам".

 

Продължавайки темата, д-р Димитър Петров, подчерта, че той самият е съветвал проф. Плочев да напусне касата по най-бързия начин, защото това би било в негов собствен интерес и в интерес на НЗОК.  

 

"Това беше изключително неподходяща кандидатура, предложена от министър Петров. Аз не говоря за инфекциониста и човека проф. Плочев, но той няма никакви управленски знания по отношение на здравното осигуряване и вариантът да бъде подведен, вариантът да не види някои неща, както е станало, да подпише неща, той първоначално не искаше да подписва нищо, е много голям. Вторият аспект на проблема се състои в начина, по който се управлява касата косвено от министерството, от зам.-министър Начева. Тя е председател на Надзорния съвет. Тя реално е окупирала оперативното управление на касата, разпорежда се с персонала, принуждава ги да вършат незаконни неща, което косвено очевидно дразни самия персонал, предполагам и проф. Плочев", каза д-р Димитър Петров. 

 

По неговите думи е "пълна глупост" направеното от проф. Плочев – да напише писмо и да не спази процедурата, по която се прави актуализация на бюджета. В допълнение бившият подуправител заяви, че още през октомври е трябвало да се заложат около 120 млн. лв. повече по това перо в бюджета.

 

"На 1 юли миналата година е било ясно, че до края на 2018 г. трябва да платим около 203 млн. лв. въпреки това обаче в бюджета са заложени около 80-90 млн. за тези плащания. Това създава в момента проблем. Въпросът е, че бюджетите на Касата от години насам е публичен факт, че ги прави зам.-министър Жени Начева. Постоянно са залагани по-ниски числа за това перо и те са натрупани по този начин. Има информация, че някои каси са наели адвокатски кантори, които да предявят искове към НЗОК. До момента няма проблем с лечението на гражданите, но това ако тръгне – няма да се учудя, ако просто болниците спрат да приемат наши граждани – ще искат да се плаща лечението и след това нашата Каса да връща парите на хората. Това е проблемът и според мен пряка отговорност нови сегашната председателка на Надзорния съвет. Твърдя, че тя е предизвикала серия от закононарушения в НЗОК. Как, по какъв начин и по каква причина са сменени за 3 дни бюджетите на болниците за първото тримесечие. Основният проблем е това, че НЗОК се третира като производно на министерството. При създадената ситуация, не могат да продължат да работят заедно проф. Плочев и председателката на Надзорния съвет Жени Начева. Според мен трябва да се махнат и двамата. Това трябва да е и поука по какъв начин се назначава управител на НЗОК. Продължавам да твърдя, че това трябва да е устойчива фигура, която не зависи от здравния министър",  коментира още д-р Димитър Петров.

 

В предаването участваха още и депутатът от "БСП за България" Георги Гьоков, който е член за парламентарната комисия по здравопазване и депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

 

По думите на Георги Гьоков БСП стои зад гърба на проф. Камен Плочев.

 

"Далеч съм от мисълта да защитавам проф. Плочев. Той може би е изградено име в България, в медицинските среди. Въпросът е в това, че здравеопазването в България е в критично положение и това го заявихме още при приемането на бюджета на НЗОК. Проф. Плочев и това, което той направи, е в потвърждение на нашите тези, че здравеопазването е недофинансирано, че задлъжнялостта е голяма – цифрата е около 300 млн. Директорът на НЗОК се назначава от Народното събрание и в момента Камен Плочев е директор", каза левият депутат.

 

По думите на Георги Гьоков проф. Плочев е бил заплашван от високопоставен политик да си подаде оставката доброволно.

 

"В публичното пространство излезе, че чрез посредник министърът го е заплашил да подаде оставка, пряка заплаха получава. По памет е казано „Предайте на професора незабавно и доброволно да подаде оставка, за да се разделим с добро, защото в противен случай има и други мерки и ще включим цялата държавна машина срещу него и няма да си намери място в България като професор. Това показва стила на управление. Много намирисва на мутренските времена", коментира Георги Гьоков.

 

Според него има опит за овладяване на НЗОК, а управителят на касата трябва да е независим от политиците. 

 

"Това, което се казва, че държавата дава пари в Касата. Държавата дава пари в Касата, защото си плаща осигуровките на държавните служители. Спомняте ли си преди 5-6 години, как един министър на финансите отмъкна от Касата близо 2 млрд.лева. Отново се поставят финансите на преден план вместо пациента",  посочи Гьоков. 

 

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков заяви, че въпросът за здравеопазването не е толкова медицински, колкото икономически и политически. Той изрази мнение, че проблемите са изцяло свързани с мениджмънта на НЗОК.

 

"Не мисля, че Касата се нуждае от гениален лекар, а от гениален мениджър, за да може да функционира добре. Факт е, че парите за здравеопазване и парите за НЗОК нарастват всяка година, а проблемите – една част се решават, но, за съжаление, една част от проблемите остават. На българското здравеопазване е необходим икономически модел, който да гарантира, че българите ще получават качествено здравеопазване. В този смисъл мисля, че г-н Кирил Ананиев има потенциала да предложи такъв модел, понеже много дълги години се занимава с такъв тип модели в цялата държава. Той е безспорен финансист и бюджетар, от какъвто българското здравеопазване безспорно има нужда", заяви Тома Биков. 

 

Според Биков един от основните проблеми е източването на парите от НЗОК. По неговите думи най-важното е да се намери баланса между максимално широкия достъп и максимално качественото здравеопазване.

 

Невена ПОПОВА

Коментари