Новини - България

Д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК: 4 млрд. лв. доплащаме допълнително за здравеопазване
Прочетена: 79 пъти
Снимка: Стоп кадър - бТВ

4 млрд. лв. доплащаме допълнително за здравеопазване. Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев в сутрешния блок на бТВ „Тази сутрин“. Разговорът е по повод нормативните промени, които предвиждат болниците да осигуряват лечението на пациентите по каса и да не искат допълнителни плащания, освен ако пациентът сам не желае да бъде лекуван с по-скъпи медикаменти, медицински изделия или методи, които не са предвидени в клиничната пътека.

 

„В момента съществува наредба, която цели да покаже какво може да бъде допълнително заплащано и какво не“, добави Дечев.

 

По думите му проблемът с наредбата за доплащане е, че тя е давала възможност за нееднозначно тълкувание какво можеше да се доплаща.

 

„В един закон не всичко може да бъде записано в детайли. В новата наредбата ще бъде записано пределно ясно какво се покрива и какво не се покрива. Трябва да се изясни, че популистките изказвания на някои политици се сблъскват с реалността, където не всичко е безплатно“, обясни Дечев.

 

По думите му половината от средствата за здравеопазване са кешови плащания.

 

„Около 50% от средствата, които инвестираме всички, са кешови плащания и около 50% се покриват чрез сумите, които отделяме – чрез 8% вноска за здраве“, каза шефът ан здравната каса.

 

По думите му за първи път тази година в алгоритъма на всяка една клинична пътека ще бъде записано точно какво се покрива и какво не се покрива.

 

„Има лечебни частни заведения, в които се заплаща за всеки леглоден. Таксата започва от 70 лева и стига до 120 лева“, каза Дечев.

 

Той обясни, че здравната каса поема тези разходи, но настоящата наредба дава двупосочни тълкувания на това какво влиза и какво не.

 

„Новата наредба трябва да укаже какво означава VIP стаята в болниците, за да няма недоразумения. До момента това го няма в наредбата“, заяви Дечев и допълни, че целта на новите промени, свързани със Здравната каса, е всичко да стане ясно за пациенти и за лекари.

Коментари