Новини - България

Д-р Дечо Дечев: Няма цивилизована страна с такива разходи за лекарства
Прочетена: 501 пъти

"В резултат на ежегодно повишаващия се ръст на разходите, главно за иновативни лекарства, достигнахме до процентно съотношение между средствата заплащани за тях и разходите за болнична помощ, непознати за никоя цивилизована държава. За тази година се очаква това съотношение да се изравни, при положение, че трябва да бъде минимум 1:2.“

 

Това заяви кандидатът за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев при изслушването си пред парламентарната Комисия по здравеопазването вчера. По думите му преразходът за лекарства е причината да се налагат рестриктивни мерки по други пера в бюджета, основно в перото за болниците.

 

„Необходимо е да се оптимизират разходите за лекарства, големият процент от които идва от онкологията. Онкологичното лечение трябва да стане по-ефективно и финансово ефикасно, нужно е да има равнопоставеност на финансирането на пациентите с една и съща диагноза, тъй като в момента здравната каса реимбурсира на 100% всяко лечение в сферата на онкологията, независимо от това колко струва“, каза той.

 

Според д-р Дечев в момента касата заплаща на различни принципи.

 

„В дейността в онкологията, както и за някои други медицински дейности, пациентите са неравнопоставени като стойност на лечението“, конкретизира д-р Дечев.

 

Що се отнася до приетия критерий за референтна цена той подчерта, че достъпът до информация за нивата на отстъпките, постигани в другите реферирани страни е силно ограничен. Ако бъде избран за управител на фонда, д-р Дечев смята да въведе промени в реда на изписване на скъпоструващи лекарства, основно чрез намаляване на срока за изписване на лекарствата и рязко съкращаване на времето за отпускането им по протокол. Той бе категоричен, че ако бъдат приети, тези промени ще доведат до увеличаване на процента на реимбурсация за други социалнозначими заболявания.

 

Помолен да коментира темата за прогенеричната политика, д-р Дечев заяви, че тя също ще заема важно място в управлението му.   

 

Невена ПОПОВА

Коментари

февруари 2019

ПВСЧПСН
    
   

Събития

Няма събития