Новини - България

Четирима души получиха шанс за втори живот в навечерието на Европейския ден на донорството
Прочетена: 60 пъти
Снимка: Pixabay.com

В навечерието на Европейския ден на донорството (12 октомври) в УМБАЛ „Св. Марина - Варна” е реализирана 13-тата за тази година донорска ситуация. Благодарение на решението на близките на изпаднал в мозъчна смърт 53-годишен мъж бяха дарени и трансплантирани органи на четирима души, съобщиха от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН).

 

В Университетска болница „Лозенец” успешно са присадени бъбреци на 58-годишна жена и 50-годишен мъж. Нова възможност да живее получи и 56-годишен мъж, на когото в същото лечебно заведение е трансплантиран черен дроб.

 

Поради липса на съвместимост с подходящ реципиент в България, сърцето е предложено по линия на Евротрансплант и е предоставено на нуждаещ се пациент от болница в Берлин, Германия.

 

Екипът на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, който организира и координира донорската ситуация, изказва своите съболезнования и дълбока признателност към близките на донора. "Изразяваме благодарност към работа на екипите от координатори и трансплантолози на УМБАЛ „Св. Марина-Варна” и УБ „Лозенец”", посочват още от агенцията.

 

Коментари

май 2020

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития