Новини - България

Четири болници спасяват простреляна родилка и бебето й
Прочетена: 482 пъти

Четири лечебни заведения са ангажирани със спасяването на простреляна бременна жена от Скравена и бебето й. Става въпрос за 26-годишна жена, която е пострадала на Гергьовден. Тогава тя е откарана по спешност в болницата в Ботевград, където й е направена операция за спиране на кръвотечението в корема, след което е насочена от МЗ към Университетската АГ болница „Майчин дом”. Там, екип, ръководен от проф. Ангел Димитров, извършва Цезаровото сечение. Новороденото е момиченце с тегло 2250 гр. Поради липса към онзи момент на данни за вида на оръжието, обема на пораженията и местонахождението на проектила, към екипа се присъединява и хирург от ВМА.

 

Лекарите установяват, че проектилът, в случая сачма, освен матката е пронизал левия крак, лявата ръка и основата на носа на бебето. Направената рентгенова снимка показва, че сачмата се е разположила вътречерепно под костите на челото. След консултация с медици от болница „Пирогов” новороденото е преведено за последващо лечение.

 

От „Майчин дом“ съобщават, че състоянието на 26-годишната жена е стабилно, но все още има рискове от различни усложнения.

 

„Тежкият инцидент на този етап е овладян благодарение на доброто взаимодействие между четирите болници, за което принос имат всички дежурни екипи, осигурили необходимата логистика“, заяви директорът на „Майчин дом” проф. Виктор Златков.

Коментари