Новини - България

Чакащи за белодробна трансплантация излязоха на безсрочен протест, искат оставката на Ананиев
Прочетена: 45 пъти
Снимка: Стоп кадър - Нова телевизия

Тази сутрин чакащи за белодробна трансплантация и техните близки започнаха безсрочен протест пред Министерството на здравеопазването под мотото „Здравни емигранти”. Те обвиняват здравния министър Кирил Ананиев, че не може да се справи с проблема с трансплантациите у нас, съобщава Нова телевизия.

 

„От май досега има една направена трансплантация. Клиниката във Виена беше единствената, която приемаше български пациенти. В момента у нас има около 18 души, които чакат за белодробна трансплантация”, заяви в ефира на „Здравей, България” Тодор Мънгъров, председател на сдружение "Асоциация Пулмонална Хипертония".

 

От здравното министерство заявиха, че се полагат усилия страната ни да се включи към Евротрансплант. Те допълниха и че вече има разработена Национална програма за насърчаване на донорството.

 

„В тази програма няма нищо конкретно и ясно разписано. Няма финансови параметри. Недопустимо е български граждани, което се лекува в други държави, да не могат да се лекуват у нас”, смята адвокатът Христина Николова.

Коментари

август 2020

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития