Новини - В медиите

bTV: Български студентки с отличие за превенция на генетично заболяване
Прочетена: 169 пъти
Снимка: Стоп кадър - бТВ

Домашен тест за диагностика на муковисцидоза печели бронз на три български студентки в едно от най-престижните състезания по синтетична биология, съобщава bTV. С третото място момичетата изпреварват някои от най-уважаваните университети в света.

 

В Европа 1 на 3500 души страда от муковисцидоза. А България е сред страните с най-ниска продължителност на живот на пациенти с генетичното заболяване. Тези данни и благотворителната кампания за студент с муковисцидоза вдъхновяват Ася, Микаела и Славена да потърсят евтин и ефикасен метод за превенция на болестта.

 

”Заболяването е коварно. Не може да се предвиди дали едно дете ще се разболее. И един родител би изживял тежко да види детето си болно от това заболяване”, посочва Микаела Станчева.

 

Така чрез иновативни методи, като генетични тестове на ембриона, муковисцидозата може да се предотврати.

 

С този проект момичетата успяват да преборят още 350 отбора и да спечелят бронзов медал в Бостън в едно от най-престижните състезания по синтетична биология в света.

 

В момента момичетата са завършили лабораторната част, която установява, че системата работи.

 

”Водим преговори с ВМА да ни осигури реална ДНК от болни пациенти. И вече с нея да тестваме дали системата ни ще е приложима изцяло”, казва Славена Тодорова.

 

Ако и при клиничния етап се докаже, че тестът е ефективен, следват изследвания върху животни и хора, преди изобретението да достигне до аптечната мрежа.

Коментари

юли 2020

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития