Новини - България

БСП внесе мотивите за вота на недоверие на правителството
Прочетена: 52 пъти
Снимка: БСП

„С този вот искаме оставката на правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти заради това, че не иска и не може да се справи с катастрофалното състояние на здравеопазването. Най-логичният изход е неговата оставка“.

 

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента след внасянето на мотивите на вота. Тя добави, че стотици хиляди български граждани не могат да се лекуват, защото нямат достъп до лекар, болница или защото нямат пари да платят лечението си.

 

"Изрядните платци на здравните осигуровки трябва да доплащат, когато отидат да се лекуват, а това е противоконституционно. Лекарствата се изнасят от България, а българите са принудени да ги купуват по-евтино от съседни и по-далечни европейски страни. Лекари и медицински сестри напускат системата и страната.  Въпросът с кадрите добива катастрофални размери“, коментира лидерът на левицата.

 

Нинова заяви, че най-неизрядният платец на здравни осигуровки в държавата е правителството.

 

„То не изпълнява задължението си да плаща за деца, пенсионери и администрацията. Все още не са върнати онези 1,5 млрд.лв., които първото правителство на ГЕРБ взе от НЗОК и ги прехвърли в общия бюджет, въпреки решението на Конституционния съд, че това е противозаконно“, припомни Корнелия Нинова.

 

По нейните думи нито сегашното състояние на здравеопазването, нито управлението на ГЕРБ и Обединените патриоти са безалтернативни.

 

„Алтернатива има и тя е представена в нашите мотиви, подсилена със становища на пациентските организации, лекарския съюз, общопрактикуващите лекари, общинските болници, както и във „Визия за България“, категорична бе тя. 

 

Председателят на БСП коментира още, че вместо да се заемат с истинските проблеми в здравеопазването и държавата да започне да плаща дължимите от нея здравни осигуровки, управляващите искат да натоварят работещите българи с допълнителна здравна застраховка от 12 лв.

 

„Проведохме много срещи с браншови организации и за тях, както и за нас, това е абсолютно неприемливо“, обяви Нинова.

 

По-рано днес председателят на БСП коментира и резултатите от срещата с ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС), като цитира оценката на съсловната организация, според която лявата партия предлага "кардинална промяна в здравеопазването, а не кърпене на дупки".   

 

"По някои от въпросите срещаме съгласие и разбиране. Срещата беше професионална и много полезна за нас", заяви Нинова.

 

Според нея БСП е получила конкретни мнения и препоръки както по "Визия за България", така и оценка на сегашното състояние и проблемите, които стоят днес пред здравеопазването - финансирането на системата, кадрите в здравеопазването, начинът на ценообразуване на  клиничните пътеки, на лекарския труд, на лекарствата, достъпът до здравеопазване и регионалното разпределение в страната, диспропорциите  между големите градове и малките населени места, монополът на НЗОК и вариантите за демонополизация.

Коментари

май 2020

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития