Новини - България

БСП: В РЗИ готвят стачка, МЗ: Решаваме проблемите до края на годината
Прочетена: 105 пъти
Снимка: Pixabay.com

Министерството на здравеопазването работи активно за решаването на проблемите на регионалните здравни инспекции (РЗИ) и се надява до края на годината те да бъдат решени.  Така в рамките на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отговори на въпрос на депутата от "БСП за България" Илиян Тимчев за продължаващото напрежение в инспекциите, свързано с организацията на работа и заплащането на служителите в РЗИ. 

 

„Искам да ви уверя, че служителите са в стачна готовност и ако не предприемете спешни мерки ще излязат на улицата", каза д-р Тимчев от парламентарната трибуна.

 

 „Трябва да направите промени. Ваша отговорност е да запазите спокойствието в тази структура", каза още Тимчев.

 

През следващата година в бюджета на здравното министерство е заложено ново увеличение на заплащането от 10%, регламентирано за всички държави служители, обясни Ананиев, засягайки темата за възнагражденията на служителите в инспекциите. 

 

На въпроса дали има окончателна визия за нов устройствен правилник на РЗИ и предвижда ли се закриване на лаборатории, съкращаване на експерти и специалисти по места, министърът обясни, че се работи за оптимизиране на разходите и бизнес процесите, като стремежът е това да не се отрази на качеството на извършената дейност.

 

Кирил Ананиев увери, че ако се пристъпи към промени в РЗИ, то това ще стане единствено в условията на конструктивен диалог, като целта е да не се допусне негативно въздействие на служителите по места и ефективността на работата.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2019

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития