Новини - България

БСП: Имаме еднакво разбиране със застрахователите по много въпроси
Прочетена: 83 пъти
Снимка: БСП

"Търсим реалистичен и работещ вариант за системата на здравеопазването, затова и се срещнахме със застрахователите".

 

Това заяви председателят на НС на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след среща с Асоциацията на българските застрахователи. 

 

"Застрахователите оценяват сегашната система като неработеща и нуждаеща се от спешни промени. Това, което предлага правителството за тях, е невъзможно за изпълнение и е неприемливо", каза още лидерът на левицата.

 

Нинова допълни, че по време на срещата застрахователите са поставили десетки въпроси.

 

"Представителите на Асоциацията изненадващо ни подкрепиха за по-сериозна роля на държавата в сектора. Казаха, че е невъзможно с тази предвидена  задължителна здравна застраховка, в размер на 12 лв, да покрият рисковете, което се очаква от тях и че те не подкрепят такова предложение", обясни лидерът на социалистите.  

 

"Застрахователите, като всички българи, споделят оценката на сегашната система като абсолютно неадекватна", заяви зам.-председателят на Парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков.

 

Той подчерта, че левицата и представителите на Асоциацията на българските застрахователи са изразили еднакво разбиране по няколко въпроса.

 

"Крайно време е истински да се остойностят медицинските дейности и да се знае- кое колко струва в здравеопазването, да се изгради стриктен механизъм за контрол. Застрахователите ни обясниха, че от своята практика констатират неадекватността на контрола, който се оказва в тази система. Крайно време е да се осигури и публичността, което ще стане най-лесно с въвеждането на електронно досие", подчерта Крум Зарков.

 

Според него застрахователите са обърнали внимание, че трябва да се овластят гражданите да търсят правата си, когато констатират, че с помощта на тяхната самоличност са се извършили най-различни медицински дейности, от които те не са се възползвали.

 

"В момента те нямат никакъв път да реагират в подобни ситуации и това трябва да се промени", коментира той.

 

Зарков подчерта, че всички тези неща са разписани във "Визия за България" и ще бъдат изказани и по време на вота на недоверие.

 

"Застрахователите, които са пазарно настроени, споделиха, че според тях в областта на здравеопазването не е възможно всичко да бъде оставено на пазарен принцип и че с публичните средства трябва да се борави по коренно различен начин. Този пазар е асиметричен - от едната страна стои пациент, а от другата страна - големи интереси и държавата трябва да има основна роля е неговото регулиране и контрол", заяви зам.-председателят на Парламентарната група  на "БСП за България".

Коментари

септември 2019

ПВСЧПСН
      
      

Събития

Няма събития