Новини - България

БСП: Болниците да не са търговски дружества, а реекспорта на лекарства да се наказва
Прочетена: 190 пъти
Снимка: БСП

Парламентарната група на „БСП за България“ предлага две групи действия за промени в здравеопазването – едните краткотрайни и сега - веднага, а другите – с дългосрочен ефект. Лидерът на партията Корнелия Нинова представи идеите на социалистите на брифинг в парламента.

 

„Временните спешни мерки, които предлагаме: вчера внесохме решение на парламента за забрана за лицензиране на нови болници. Утре внасяме предложение държавните и общинските болници да бъдат пререгистрирани от търговски дружества в лечебни заведения, по Закона за лечебните заведения. Трето предложение – ново и обективно ценообразуване на клиничните пътеки в новия рамков договор. Четвърто – в понеделник или вторник внасяме промени в Наказателния кодекс, които да водят до търсене на наказателна отговорност за реекспорта на лекарствата. Трайните и последователни неща, които предлагаме: да поставим началото на решението на проблемите в здравеопазването, чрез обективен, истински и национален разговор, без оглед на политически пристрастия, без ревност на кого е идеята, без мерене на партийно его, за предложения за нов модел на здравеопазването. Това няма да е моделът на БСП, ГЕРБ, лекарите и пациентските организации. Това ще е българският модел, който служи на една цел – всеки българин да има достъп до здравеопазване и това да е качествено здравеопазване“, каза тя.

 

Срокът, който си поставят от партията да се опитат да постигнат  този национален разговор с резултат за нов модел, е до края на март. Идеята е след това да представят идеите за нов модел в обществото и той да бъде включен в бюджета за 2019 г. 

 

„През последните месеци многократно заявявахме, че моделът на здравеопазване не може да продължава по този начин. Колкото и да се увеличава бюджетът на Здравната каса, парите изтичат, а резултатът не е подобряване на здравната услуга за хората. Това се потвърждава и от констатацията на прокуратурата от последните дни. За нас е задължителна смяната на модела в здравеопазването, но това няма как да стане без общо съгласие – политическо и обществено. Не може всеки управляващ да прави експерименти в здравеопазването, следващата политическа сила, която идва, да отменя и да започва от начало – това не продуктивно за системата на здравеопазването. Ако искаме трайна, последователна и резултатна политика, трябва да постигнем съгласие“, коментира Нинова.

Коментари