Новини - България

БСК: Масовото нарушаване на забраната за пушене се корени в неприложимостта на закона
Прочетена: 55 пъти
Снимка: Pixabay.com

Принципната позиция на Българската стопанска камара е (БСК) е, че преди да се предприема каквато и да било нормативна промяна, трябва да се направи последваща оценка на въздействието на съществуващата норма, както е разписано в Закона за нормативните актове. Така от камарата коментираха пред Redmedia намерението на Министерството на здравеопазването (МЗ) да инициира поправки на Закона за здравето, с които да се въведат завишени санкции – затваряне на обекти, при констатирани неколкократни нарушения на забраната за тютюнопушене.

 

"Припомняме, че тоталната забрана за тютюнопушене беше въведена преди 5 години и до момента не е направена оценка на нейното въздействие върху икономиката. Не е ясно до какво е довела забраната по отношение здравето на населението, състоянието на икономическите субекти, пазара на труда и прочие. Без да сме запознати в детайли с новото предложение на Министерството на здравеопазването, можем да кажем, че не сме убедени в ефективността на предлагания подход, а именно – увеличение на санкциите и на контролните органи. Практиката показва, че не санкциите, а стимулите са по-ефективният механизъм за преодоляване на проблемите. Склонни сме да смятаме, че масовото нарушаване на закона се корени в неговата неприложимост, а той е неприложим, тъй като не отчита националните особености и силно надхвърля европейските норми и практика", подчертаха в позицията си от камарата.

 

От камарата допълват:

 

"Факт е, че в по-голямата част от страните в Европейския съюз (ЕС) има заведения за пушачи и такива за непушачи – макар първите да са по-малко, все пак ги има. Пуши се и в самия Европейски парламент (както впрочем се пуши и в българския парламент, но тук това е незаконно). Ефективно намаление на случаите на нарушения може да се постигне, ако вместо към разширяване на забраната се пристъпи към нейната либерализация, а именно да се обособят места за пушачи при определени рестрикции, вкл. по отношение на вентилацията, достъпа на непълнолетни и т.н. – така, както въпросът е решен в повечето страни в Европа. Считаме, че действащият у нас режим е вреден и поради факта, че практически лишава непушачите от гарантирани места без тютюнев дим, тъй като масово забраната се нарушава".

 

Невена ПОПОВА

 

Коментари

ноември 2018

ПВСЧПСН
   
  

Събития

Няма събития