Новини - България

Британци починали от Легионелоза след почивка у нас, пробите от хотела им са отрицателни
Прочетена: 83 пъти

Двама граждани на Великобритания са починали от Легионерска болест (Легионелоза) след почивка на българското Черноморие, съобщават чуждестранните медии. По повод съмненията Министерството на здравеопазването у нас информира, че хотелите в курортен комплекс "Слънчев бряг", където са били чужденците, ежегодно подлежат на планов и извънпланов (по сигнали) контрол от РЗИ - Бургас, в това число и контрол за наличие на легионели. Пробите, взети от конкретния хотел преди началото на летния туристически сезон 2019, са отрицателни.

 

Ведомството допълва, че в случай на съмнение за Легионерска болест на територията на страната, регионалните здравни инспекции издават предписания с конкретни противоепидемични мерки (в това число да се извършва механично почистване на съоръженията и водоснабдителните системи и климатичните инсталации; да се извършва дезинфекция чрез хиперхлориране; да се провежда дезинфекция чрез "термален" шок - с повишена температура на водата 70-80 градуса С; перманентно да се поддържат високи стойности на топлата вода и т. н.).

 

Съгласно правилата на работа на Европейската система за надзор на Легионерската болест (ELDSnet), в която България членува, цялата информация по отношение на заболелите лица, както и резултатите от проведените изследвания на хора и среда, са конфиденциални, допълват от здравно министерство.

 

По информация на ведомството ежегодно в Европа се регистрират по около 10 000 случая, като водещи страни по брой заболявания са Франция, Германия, Италия и Испания.

 

Заболяването засяга преди всичко хора в напреднала възраст, пушачи, с хронични белодробни болести, с компрометирана имунна система и/или с хронични заболявания.

 

Основните начини за заразяване са чрез инхалиране на легионелите с водни капчици от душови уредби, охладителни кули, декоративни фонтани, системи за охлаждане чрез водна мъгла и др.

 

Заболяването най-често предизвиква тежки пневмонии, като смъртността достига до 10%. При диагностициране в начална фаза заболяването се лекува ефективно с антибиотични препарати.

 

Предпазните мерки включват поддържане на добра хигиена на водопроводни и душови инсталации, климатици с водна циркулация и други водни съоръжения. За целта се използва механично почистване, химични средства, дезинфекция с гореща вода ("термален" шок). Всички тези мерки ежегодно се предписват от органите на общественото здраве и изпълнението им се проверява от здравните инспектори на РЗИ.

Коментари

август 2020

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития