Новини - Свят

Bristol-Myers купува Celgene
Прочетена: 106 пъти
Снимка: Pixabay.com

Американската фармацевтична компания Bristol-Myers Squibb е договорила закупуването на конкурента си Celgеne в сделка за 74 млрд. долара, която ще бъде осъществена в кеш и акции. Споразумението ще обедини двата производителя на лекарства срещу рак в едно от най-големите сливания във фармацевтичната индустрия в историята, съобщава Bloomberg TV.

 

Съгласно условията на предложената сделка акционерите на Celgene ще получат по една акция от Bristol-Myers Squibb и по 50 долара в кеш за всяка книга на Celgene, която притежават, сочи изявление на компаниите от четвъртък. Това оценява Celgene със 102,43 долара на акция, което представлява премия от 54% над цената на затваряне на акциите ѝ от 2 януари.

 

Медията отбелязва, че сделката ще обедини две компании, които имат силно продавани лекарства срещу рак, но и които са изправени пред скептицизъм от страна на инвеститорите по отношение на перспективите си за растеж. Акциите на Bristol-Myers Squibb поевтиняха с над 15% през 2018 г., а тези на Celgene потънаха с над 41%.

 

Закупувайки Celgene, Bristol ще получи контрол над едно от най-успешните лекарства срещу рак през последните години – продукта за лечение на рак на кръвта Revlimid, което струва над 100 хил. долара годишно.

Коментари

октомври 2020

ПВСЧПСН
   
 

Събития

Няма събития