Новини - България

Борисов пред лекари от цял свят: Отделяме значителен финансов ресурс за здравеопазване
Прочетена: 77 пъти
Снимки: Министерски съвет

"Сърдечносъдовите заболявания са сред водещите причини за заболеваемост в световен мащаб, а преодоляването им е съвкупност от много фактори. Ето защо на национално ниво Министерството на здравеопазването непрекъснато работи, за да усъвършенства възможностите за превенция, профилактика и лечение на тези болести в България. За първи път въвеждаме правила за добра медицинска практика на нормативно ниво."

 

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев вчера по време на откриването на 29-ия конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия. Той подчерта, че участието на водещи хирурзи от повече от 40 държави е гаранция за високото професионално ниво и престижа на събитието. По думите му представянето и споделянето на най-новите достижения в кардиологията ще даде огромен тласък за прогреса на тази област на медицината. Кирил Ананиев поздрави и изпълнителният директор на УМБАЛ "Света Екатерина" проф. д-р Генчо Начев, който встъпва в едногодишен мандат като президент на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия.

 

"Този избор е символ на заслуженото доверие на световната гилдия на кардиолозите и кардиохирурзите към Вас, както и за значителния Ви принос за развитието на тези специалности в международен мащаб. За нас като българи е гордост, че едно от светилата в тази област е наш сънародник", допълни Ананиев.

 

 

В приветствието си към делегатите на форума министър-председателят Бойко Борисов каза, че провеждането в България на 29-ия конгрес на Световната асоциация на гръдните и сърдечно-съдови хирурзи е голямо признание за държавата ни.

 

Премиерът отбеляза значителния финансов ресурс, който българското правителство отделя за здравеопазване.

 

„Инвестирахме много в образование, квалификация, стипендии на млади учени“, изтъкна Борисов.

 

Той акцентира също върху активната работа по обновяването на материалната база и медицинската техника.

 

„За радост машините има кой да ги управлява в лицето на прекрасните, много добре подготвени български хирурзи, техните екипи от сестри, лекари, санитари“, добави министър-председателят.Премиерът Борисов благодари за професионализма на лекарите, които спасяват човешки животи и помагат на пациентите си да се връщат бързо при семействата си и на работа.

 

„Това е важно и за да държим високия ръст на БВП, който произвежда България“, заяви в заключение министър-председателят.

Коментари

август 2020

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития