Новини - България

Болници: Конкуренцията за пациента е стимул за повече инвестиции в здравеопазването
Прочетена: 41 пъти
Снимка: Pixabay.com

От най-съществено значение е преходът към нов модел да не се отрази негативно на пациентите и на достъпа им до необходимите здравни услуги, а конкуренцията за избора на пациента стимулира публичните и частните инвестиции в здравеопазването. Това заявяват от Българската болнична асоциация (ББА) в специална декларация по повод предложенията за промени в здравноосигурителния модел на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. От асоциацията приветстват реформата в сектора и подчертават, че в основата на тази подкрепа e да се даде възможност на пациентите да избират спокойно къде да се лекуват.

 

"Важно е при реформата да се намери модел, при който да отпадне необходимостта от административно ограничаване на медицинската помощ, съществуваща сега под формата на различни мораториуми, лимити, стандарти и други бариери пред достъпа на болните до лечебните заведения. От друга страна, промяната не следва да бъде свързана с ограничаване ролята и отговорността на лекарите, в управлението и регулацията на медицинската помощ", се казва в декларацията.

 

Според ББА е важно промените да се случат с активното участие на всички участници в сектора, болничните асоциации и Българския лекарски съюз, които да дадат принос при изработване и изпълнение на технологичните детайли, засягащи промени в здравната система, медиацията и арбитрирането на процесите в лечебната дейност и др. Според организацията това ще бъде гаранция за въвеждане и стандартизиране на добрите медицински практики.

 

"Развитието на конкурентната среда ще даде силен стимул за повишаване на качеството на медицинската помощ и ще направи контрола върху разходваните средства много по-ефективен. Конкуренцията за избора на пациента е най-силния стимул за повишаване на частните и публичните инвестиции в човешките ресурси и в здравната инфраструктура. Като заявяваме своята позиция в подкрепа на реформите, ние декларираме, че сме готови да участваме активно в целия процес на подготовката и реализацията на новия модел на здравно осигуряване. Разбира се, важен момент е как и при какви условия би се осъществила промяната", подчертават от ББА.

 

От асоциацията изразяват готовност за участие в обсъжданията чрез своите експерти и в работни групи в здравното министерство, които да разработят възможните сценарии и да се погрижат за обезпечаване на спокойствието на всички пациенти.

Коментари

юни 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития