Новини - България

Болните от морбили вече са 32
Прочетена: 54 пъти

32 са регистрираните случаи на морбили в страната до момента, съобщава здравно министерство. За 26 от случаите съобщава Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Благоевград, 4 – Столична РЗИ, 1 – РЗИ  София област и 1 - РЗИ Хасково. Разпределението на заболелите по възрастови групи е както следва:

 

  • във възрастовата група под 1 г. – 7 случая;
  • във възрастовата група 1-4 г. – 16 случая;
  • във възрастовата група 5-9 г. – 4 случая;
  • във възрастовата група 10-14 г. – 1 случая;
  • във възрастовата група 15-19 г. – 1 случая;
  • във възрастовата група 25-29 г. – 2 случая;
  • във възрастовата група 35-39 г. – 1 случай.

 

Министерството на здравеопазването припомня, че морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни и продължава обикновено около 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с хрема и кашлица, повишена температура, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош. В хода на или след прекарано заболяване от морбили могат да се проявят усложнения от страна на сърдечно-съдовата система, белодробната система и централната нервна система. Източник на зараза е само човекът. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

 

Още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Припомняме, че съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

 

Всички лекари на територията на страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили.

 

От Министерството на здравеопазването съобщават, че са осигурени достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

Коментари

май 2020

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития