Новини - България

Болните от морбили вече са 17
Прочетена: 117 пъти

У нас вече са регистрирани 17 души с клинична картина на морбили, съобщават от здравно министерство.

 

Пет от случаите са потвърдени лабораторно в Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Вечера следобед РЗИ-Благоевград докладва в МЗ за установени 12 контактни лица – деца между 5-месечна и 9-годишна възраст, чиято клинична картина съответства на заболяването, от общо 145 издирени контактни лица. Лабораторните резултати на тези 12 пациента се очаква да бъдат готови в късния следобед днес, но и на този етап медицинските специалисти са на мнение, че става въпрос за морбили, информира д-р Радосвета Филипова, държавен експерт в дирекция „Здравен контрол“ в здравно министерство.

 

Министерството на здравеопазването е разпоредило на директора на РЗИ-Благоевград предприемането на незабавни мерки за ограничаване разпространението на заболяването и предотвратяване възникването на нови случаи, в т.ч. и затваряне на детското отделение на МБАЛ-Разлог, където е осъществен контактът.

 

На всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

 

От министерството припомнят отново, че съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст. Всички лекари на територията на страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили.

 

Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

Коментари

август 2019

ПВСЧПСН
   
 

Събития

Няма събития