Новини - В медиите

БНР: Сдружение алармира, че в болниците липсват онколекарства, неразрешени за употреба у нас
Прочетена: 107 пъти
Снимка: Pixabay.com

Българско сдружение "Лимфом" алармира за липсата на важни за пациентите медикаменти за лечение на онко и хематологични заболявания. Осем лекарства, които се използват като първа линия за лечение на онкологични и хематологични заболявания и се прилагат в болниците, липсват повече от година, съобщава БНР като се позовава на Пиринка Петрова, председател на Българско сдружение "Лимфом", която за пореден път е информирала Министерство на здравеопазването за проблема.

 

Лекарствата не са разрешени в България, нямат утвърдена цена или са със заличена и се закупуват от болниците по специален ред.

 

"Не всички имат тези финансови възможности. Някои ги купуват и си остават за тяхна сметка. Други ги купуват, но след това пациентът им ги заплаща, на болницата. При трети пък направо се казва на пациента: „Трябва ти еди какво си, намери си го“, а той хуква по съседните държави", казва Петрова.

 

От Министерството на здравеопазването отговарят, че става дума за лекарства, неразрешени за употреба, които се закупуват по специален ред и само едно от липсващите последните шест месеца има редовни доставки в болниците. От сдружение "Лимфом" настояват тези медикаменти отново да се заплащат от здравната каса.

Коментари

септември 2020

ПВСЧПСН
 
    

Събития

Няма събития