Новини - България

БЛС: Работната група за 24-часовото дежурство на личните лекари да бъде свикана без повече отлагане
Прочетена: 219 пъти
Снимка: Pixabay.com

Българският лекарски съюз (БЛС) настоява незабавно да бъде свикана работната група, която трябва да изготви предложения за отпадане на 24-часовото дежурство на личните лекари, информират от съсловната организация. Изпратено е напомнящо писмо до министъра на здравеопазването, с която от БЛС припомнят, че е необходимо да се  предприемат незабавни действия.

 

В допълнение от съсловната организация посочват, че между Минстерството на здравеопазването (МЗ) и БЛС вече има постигнато съгласие за сформиране на работна група за отпадане на 24-часовото разположение на личните лекари.

 

"При преговорния процес по Националния рамков договор  (НРД) 2018 г., съсловната организация и министерството постигнаха консенсус, 24-часовото дежурство да бъде оформено в отделен пакет дейности, извършвани на териториален принцип от общопрактикуващи лекари, които имат възможност да бъдат на 24-часово разположение. Експертната група следваше да започне работа от месец април, когато влиза в сила новият рамков договор. Независимо от изпратените предложения от БЛС за включване на експертни членове в групата, към настоящия момент работния процес не е стартирал", отбелязват от БЛС.

 

Оттам изразяват мнение, че поставеният проблем не търпи отлагане или забавяне. Медиците настояват да бъдат предприети спешни действия за решаване на задълбочаващото се напрежение сред общопрактикуващите лекари.

Коментари

август 2018

ПВСЧПСН
  
  

Събития