Новини - България

Близо 700 000 души умират всяка година в света от инфекции, причинени от резистентни бактерии
Прочетена: 177 пъти

Антибиотичната резистентност е нарастваща заплаха за човешкото здраве. Близо 700 000 души умират всяка година в света в резултат на инфекции, причинени от резистентни бактерии, като само в Европейския съюз ежегодно умират 33 000 души и този брой непрекъснато нараства. Данните бяха обявени на пресконференция по повод стартирането на Световната седмица, посветена на осведомеността за отговорно прилагане на антибиотиците 12-18 ноември 2018 г.

 

Много микроорганизми засягат както животните, така и човека посредством околната среда, която споделят, и 60% от всички заболявания при хората се дължат на животните. Следователно здравето на човека и животните и здравословната околна среда са едно единно цяло от гледна точка на борбата с резистентността на бактериите.

 

През тази година Европейският регион на СЗО отбелязва четвъртата ежегодна Световна седмица, посветена на осведомеността за отговорно прилагане на антибиотиците, от 12 до 18 ноември, като се ангажира да повлияе за насочване на работата, свързана със здравето на човека, животните и околната среда в посока на „Едно общо здраве“.

 

Стартът на кампанията за разумно използване на антибиотиците в страната ни бе даден на пресконференция в Националния център по заразни и паразитни болести в София с участието на представителя на Световната здравна организация в България (СЗО)  д-р Скендер Сила, директора на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев, изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) маг.фарм. Богдан Кирилов, проф. Христо Даскалов от  Националния център по безопасност на хранителните продукти от животински произход, доц.  Иван Иванов от Националната лаборатория по антибиотиците и доц. Михаил Околийски, експерт „Обществено здраве“ (СЗО) .

 

Д-р Сила алармира, че ако не се вземат мерки за ограничаване на антибиотичната резистентност, се очаква в близко бъдеще милиони хора да загубят живота си. Към 2050 г. има реална опасност микробната резистентност към антибиотици да се превърне в по-честа причина за смърт от рака.

 

„Единодушни сме с вашите експерти, лекари, фармацевти и пациенти, че е крайно необходим Национален план срещу антибиотичната резистентност и за разумна употреба на антибиотици в България. И въпреки че този план съществува, все още не е официално одобрен от българските държавни институции. СЗО насърчава българското правителство да даде официално одобрение на Националния план и да осигури финансовата му подкрепа. Това е изключителен въпрос за здравната сигурност на страната”, подчерта д-р Скендер Сила.

 

„Всички институции и експерти трябва да работим заедно за рационална лекарствена употреба в страната”, заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) маг. фарм. Богдан Кирилов.

 

Той увери, че е затегнат контролът в аптеките за неправомерно отпускане на лекарства, за които е необходима рецепта. По този повод през 2017 са направени над 300 проверки, при които са открити 42 нарушения и за тях са наложени наказателни постановления. Глобите за аптеките са по 1000 лева. През настоящата 2018 г. проверките са нараснали и съответно наложените наказателни постановления са повече – 50.

Коментари

май 2019

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития