Коментари -

БГФАРМА: Сред приоритетите ни е осигуряването на непрекъснато производство и доставка на лекарства
Прочетена: 63 пъти
Снимка: Pixabay.com

Българска генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) излезе с обръщение към медиите по повод кризисната епидемиологична обстановка в страната заради новия коронавирус COVID-19. Публикуваме пълния текст на позицията:

 

"Българска генерична фармацевтична асоциация (БГФармА), сдружение на български и чуждестранни генерични и биоподобни фармацевтични компании следи с непрекъснато внимание, ангажираност и съпричастност развитието на пандемията от COVID-19. Заедно с нашите колеги от Лекарства за Европа участваме в координирането на всички необходими действия в страните от Европейския съюз! Отначалото на създалата се кризисна ситуация поддържаме непрекъсната комуникация с нашите български и европейски партньори, а също и с представителите на националните и международни здравни власти. Наблюдаваме отблизо процеса на производство от българските производители както и снабдяване с лекарствени продукти до крайния потребител. Има ясна организация и отговорни лица за ежедневен мониторинг за наличностите на медикаменти, както и линиите на доставки.  Българските генерични производители са едни от най-големите производители на твърди лекарствени форми в Европа. За здравето на милиони българи и европейци ежедневно се трудят над  15 000 души. Производителите създават оптимални условия и грижи за своите работещи, за да продължи производството и осигуряването с необходимите лекарства както на българските граждани, така и на гражданите на европейските и други държави, с които имат договорни отношения. Наша задача и дълг към българското общество съвпада напълно с Приоритетите на нашите европейски партньори от  Medicines  for  Europe. Те касаят здравето на милиони пациенти в Европейския съюз, а също и опазването и работоспособността на работещите в повече от 150 генерични фармацевтични производства в Европа.

 

Общите приоритети са:

 

• Осигуряване на непрекъснато производство и доставката на лекарства за българските и милионите граждани на ЕС, страдащи от хронични социалнозначими заболявания;

• Благодарение на активността на „Лекарства за Европа“ с помоща на ЕК вече е създадена „Зелена линия“ за доставки на суровини за производство и готови лекарства през границите на европейските държави;

• Сигурност и защита за работещите в стотиците заводи за генерични медикаменти в България и Европа, за да може да продължи безпроблемно производственият процес.

• Поддържане на свободното движение на лекарства и субстанции за производство, както за износ така и за внос между страните от ЕС.

• Тясно сътрудничество и подпомагане на действията на здравните институции в държавата за осигуряване нуждите на нейните граждани от лечение. Искаме да ви уверим, че към този момент не се наблюдава риск от недостиг на леарствени продукти в България, тъй като нашите членове поддържат резервни наличности за справяне с кризисни ситуации като настоящата. Прави се оценка на риска и при евентуално удължаване на кризисната обстановка сме готови да реагираме като се търсят нови възможностите сред нашите български и европейски партньори.

 

Изказваме нашата огромна благодарност към всички лекари и фармацевти, които са на предната линия в борбата за преодоляване на тази коварна болест! Дори и в тези дни на развихрила се епидемична вълна смятаме, че е належащо да не се допуска дисбаланс на стройната система на осигуряване на лечението на гражданите и веригата лекар-фармацевт-пациент да продължи да функционира на същото професионално ниво! Ние продължаваме да бъдем социално отговорния и сигурен партньор на българските здравни институции в осигуряването на реален достъп до лечение на нашите граждани. Не забравяйте - Optimum medicamentum quies est - Спокойствието е най-доброто лекарство!"

Коментари

октомври 2020

ПВСЧПСН
   
 

Събития

Няма събития