Любопитно -

Безсолната храна е по-вредна от леко подсолената, сочи проучване
Прочетена: 362 пъти

Консумацията на напълно безсолна храна е по-вредна от намаляването на употребата на сол. Използването на минимално количество сол дори може да доведе до повишен риск от смърт, причинена от болести на сърдечно-съдовата система. Този извод е публикуван в статия в списание Lancet, предаде РИА Новости.

 

„Умереният прием на сол леко намалява показателите на кръвното налягане, но води до редица други ефекти, включително увеличаването на нивото на някои хормони, които често превишават положителните ефекти от спада на налягането. Това е много важна новина за хората, страдащи от хипертония“, казва Андрю Менте от Университета Макмастър в Хамилтън, Канада.

 

До този извод се стига след наблюдение на здравето на повече от 130 хиляди души от 49 страни. Учените редовно взимали кръвни проби от участниците в експеримента, събирали данни за хранителния им режим, вредни навици, заболявания и други фактори, които влияят върху продължителността на живота и здравето.





Коментари

октомври 2017

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития