Новини - България

Безплатни прегледи за глаукома в Александровска болница
Прочетена: 68 пъти
Снимка: Pixabay.com

От 10 до 16 март 2019 г., между 11:00 и 17:00 ч., в Глаукомния кабинет на IV-я етаж на Клиниката по очни болести на УМБАЛ ,,Александровска” ще се провеждат безплатни консултативни прегледи за глаукома, без направление по здравна каса. Те се организират по повод Световната седмица за превенция на глаукомата. Записването за консултациите става на тел.: 02/9230 415, всеки делничен ден от 9.00 до 13.00 ч.

 

На 12.03.2018г., от 14:00 до 15:30ч., в аудитория „Проф. Янко Добрев“ на II-ри хирургичен блок на „Александровска“, специалистите на клиниката ще изнесат лекция с мултимедийна презентация за пациенти на тема „Глаукома – превенция и поведение“. Входът е свободен.

 

От болницата припомнят, че глаукомата е хронично, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Към рисковите фактори спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, дебелината на роговицата, наличието на късогледство и др. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите,  определят глаукомата като социално-значимо заболяване.

 

Специалистите препоръчват всички хора над 40 годишна възраст, независимо, че нямат оплаквания, веднъж годишно профилактично да изследват зрението си с измерване на очното налягане. Пациентите с глаукома е необходимо да посещават офталмолог веднъж на два-три месеца. Ранната диагностика и навременното лечение спомагат да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на болестта и съхранение на останалото функционално зрение. Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане.

 

Световната седмица за борба с глаукомата се провежда всяка година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).

Коментари

август 2019

ПВСЧПСН
   
 

Събития

Няма събития