Новини - България

БЧК въвежда умни устройства в помощ на възрастните хора
Прочетена: 48 пъти
Снимка: Pixabay.com

Българският Червен кръст (БЧК) стартира изпълнението на проект Иновативни модели за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания“. Той ще бъде реализиран в партньорство с Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и Норвежката асоциация на регионалните и местните власти с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. Общата сума на проекта е 3 333 333 евро, от които 10% се осигуряват като собствен финансов принос от българските партньори.

 

Потребители на услугата ще бъдат уязвими и самотни възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания, вкл. в малките и отдалечени населени места в областите Враца, Видин и Монтана.

 

Пилотната услуга телеасистенция/телекеър представлява дистанционен мониторинг на здравния и психо-социален статус на потребителите. Това включва:

  • Изграждане на първия за страната кол-център в гр. Враца за предоставяне на услугите телеасистенция/телекеър с капацитет 500 души от трите области.
  • Прилагане опита на Норвегия в използването на информационните и комуникационни технологии в сферата на услугите за възрастни хора.
  • Създаване на над 80 работни места за медицински сестри и домашни помощници след предоставяне на професионално обучение.
Коментари

август 2019

ПВСЧПСН
   
 

Събития

Няма събития