Новини - България

Балнеолозите: Да се въведат ваучери за здраве
Прочетена: 277 пъти
Снимка: Pixabay.com

Ваучерите за здраве са един много добър подход за превенция и е редно да помислим сериозно за въвеждането им и у нас. Това заяви пред Redmedia Сийка Кацарова, председател на Българския съюз за балнеология и СПА (БСБСПА). Темата  ще бъде един от основните фокуси в програмата на Петия годишен конгрес на  БСБСПА, който се открива утре в гр. Гоце Делчев. 

 

По думите на Кацарова моделът от дълги години се прилага успешно в Унгария, Там той носи наименованието „Кафетерия“ и обхваща както публичната администрация, така и частния бизнес.

 

"В годишен план там  един служител на държавната администрация получава ваучер на стойност 800 евро, който той може да ползва за своето здраве - било то за здравословна храна, за рехабилитация или за друг тип превенция, която е включена в тяхната холидей карта. В частния сектор стойността на ваучер в годишен план е 1 500 евро", обясни тя.  

 

Идеята е ваучерите за здравна превенция да бъдат въведени на базата на ваучерите за храна, с които в момента много фирми поощряват своите служители, като в същото време ползват данъчни облекчения.

 

"За да бъдат въведени ваучерите за здравна превенция е необходимо изменението на Наредба 7 на Министерство на финансите, като към ваучерите за храна се добави и здравна превенция", каза Сийка Кацарова.

 

По нейните думи, ако тази промяна стане факт, здравните ваучери ще се използват от служителите в дадена фирма за възстановяващи здравето почивки, които ще могат да се осъществяват само в обекти, сертифицирани от държавата в лицето на Министерството на туризма.

 

"Предимствата на ваучерите са, че ще предоставят допълнителна възможност на българина да обърне внимание на здравето си. В момента програмите на НОИ обхващат само 45 000 души, които биха искали да отидат на рехабилитация и възстановяване. Тези 45 000 души са ограничени да използват държавните бази. Ако бъдат въведени ваучерите – те ще могат да се използват във всички сертифицирани от Министерството на туризма обекти – висококачествени и модерни Медикъл/СПА бази", посочи председателят на БСБСПА. ​

 

Според Сийка Кацарова реализирането на такава идея би довело до няколко положителни промени - ръст на вътрешния туризъм, данъчни облекчения за работодателите, предоставящи тези ваучери, укрепване на здравето и подобрена работоспособност на работниците и служителите, многократно увеличение на дела на туризма в брутния вътрешен продукт  на страната.  

 

"Определено имаме разбиране и готовност от страна на работодателите. Те са наясно, че все повече се говори за бърнаут - синдрома или физическото и емоционално изтощение, предизвикани от стрес на работното място. С предоставянето на ваучер за здравна превенция служителят може да избере дали да почива пълноценно по няколко уикенда в годината или веднъж да използва стойността на целия ваучер за по-дълъг период. А що се отнася до нормативните промени – Български съюз по балнеология и СПА туризъм ноие ще ги инициираме и ще търсим подкрепата на работодателските организации и синдикатите", категорична бе Сийка Кацарова. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юни 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития