Новини - България

Българският лекарски съюз не подкрепя проекта за Национална здравна карта
Прочетена: 168 пъти
Снимка: pixabay.com

Проектът за Национална здравна карта (НЗК) е изготвен изцяло от Министерство на здравеопазването, без да е разглеждан и съгласуван с всички членове на Националната комисия и не е утвърден или приет от нея по същество. За това алармира  председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев в становище, изпратено да министър-председателя, председателя на парламентарната Комисия по здравеопазването, до министъра на здравеопазването и членовете на Министерски съвет и до националния омбудсман.  

 

"Липсата на обсъждане, респективно – на постигнат консенсус, са довели до множество несъответствия, които пряко ще увредят правата на пациентите и изпълнителите на медицинска помощ, при условие, че Националната здравна карта бъде приета в публикувания вариант", се посочва в становището на БЛС. 

 

Според съсловната организация в голямата си част проектът не отразява становищата на комисиите за изготване на областните здравни карти и при изработването на Националната здравна карта е подходено напълно механично, като в някои случаи са допуснати и очевидни недоразумения.

 

При изготвяне на областните здравни карти, областните комисии стриктно са спазили начина на изчисление по методиката относно необходимия брой легла по видове дейности и нива на компетентност, става ясно от становището на съсловната организация. Оттам обаче са категорични, че видно от проекта за националната здравна карта при нейното изготвяне, Министерство на здравеопазването е използвало данни и различна методика от публикуваната в "Държавен вестник".

 

"При така представената НЗК и методика за нейното създаване е подходено напълно механично при определяне на нуждите от съответната болнична медицинска помощ. Изискванията за нива на компетентност са отнесени към легла, а не към цялостната структура - клиника/отделение. Не е взето предвид, че към настояшия момент липсват стандарти по дванадесет важни медицински специалности (хирургия, анестезия и интензивно лечение, кардиология, неврохирургия, урология, медицинска онкология и др.). При определянето на потребностите на населението и наличието на съответни медицински структури за тяхното покриване не са взети предвид алгоритмите на клиничните пътеки. Това само по себе си води до механично затваряне на работещи клиники/отделения", отбелязват от съсловната организация.

 

В становището си до институциите Българският лекарски съюз категорично заявява, че не подкрепя проекта за Национална здравна карта и апелира към членовете на Министерски съвет да върнат проекта за доработването му от националната комисия, която според медиците трябва да вземе предвид изложените аргументи и да се съобрази с постъпилите становища по оповестения проект.

 

С пълния текст на становището на БЛС можете да се запознаете ТУК

 

 

 

   

Коментари

август 2018

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития