Новини - Свят

Български учени с отличия от фондация "Слоун"
Прочетена: 215 пъти

Двама българи от университета в Сан Диего са отличени от фондацията "Алфред Б. Слоун" като обещаващи млади учени, съобщава News.bg, като се позовава на новинарския сайт на университета - UC San Diego News Center.

 

Отличените са проф. Теньо Попминчев и проф. Людмил Александров. Те са сред четиримата млади учени от Калифорнийския университет в Сан Диего с изключително обещаващи постижения в областта на физиката и еволюционна молекулярна биология.

 

Проф. Теньо Попминчев и проф. Людмил Александров са сред избраните 126 учени от САЩ и Канада, които през тази година получават стипендии като подкрепа за развитие на научния им потенциал. Финансирането в размер на 65 хиляди долара се дава за период от две години. Средствата са за продължаване на научните им изследвания.

 

Изданието припоня, че проф. Теньо Попминчев, заедно със своя брат Димитър, успя да създаде първия компактен рентгенов лазер, който може да снима свръхбързи процеси в свръхмалки мащаби - известни и неизвестни природни процеси, доближаващи лимита на времето и пространството. Паралелно с работата си в Сан Диего той започна научен проект в Института по фотоника към Техническия университет във Виена, спонсориран от най-престижната научна програма в Брюксел.

 

Проф. Людмил Александров се занимава с изследване на мутациите в раковите клетки. Работата му е насочена към превенцията на онкологичните заболявания.

 

Стипендиите на фондацията "Слоун" се присъждат от 1955 г. Досега организацията е подкрепила над 5000 талантливи млади изследователи.

Коментари

март 2019

ПВСЧПСН
    

Събития