Новини - България

България и Македония ще си сътрудничат в здравеопазването
Прочетена: 162 пъти
Снимки: Министерство на здравеопазването

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и македонският му колега Венко Филипче подписаха   План за сътрудничество, съобщава здравно министерство. Планът е в изпълнение на решение на Министерски съвет от 13 декември 2018 г. С него се  определят конкретните области на сътрудничество между двете министерства за период от три години, както и целите, очакваните резултати и мерките за постигането им.

 

Прякото сътрудничество ще обхване следните области: първична и специализирана медицинска помощ; профилактика на болестите; превенция и контрол на СПИН и полово предавани болести; околна среда и здраве; държавна лекарствена политика; епидемиологичен надзор на заразните и паразитните болести; нормативни актове в областта на здравеопазването; организация на медицинското осигуряване при извънредни ситуации и други.

 

С подписването на Плана ще бъде насърчено и сътрудничеството между български и македонски болнични заведения, научни институти, учебни заведения в сферата на медицинската наука, както и обменът на кадри и оказване на помощ на Република Македония в нейната подготовка за членство в Европейския съюз.

Коментари

август 2019

ПВСЧПСН
   
 

Събития

Няма събития