Новини - България

България е замесена в международен скандал с медикаменти
Прочетена: 121 пъти
Снимка: Pixabay.com

България е замесена в международен скандал с медикаменти, съобщава "bTV Репортерите". Става въпрос за фалшифицирани опаковки на онколекарства. Опаковките са изнесени от страната ни за Холандия. Те са предназначени за пациенти, които се лекуват в болница. Това е първият случай на фалшификация, уловен от Европейската система за проверка на лекарствата.

 

Фалшифицираните опаковки в онколекарства са изнесени от български търговец за холандски. Когато холандският ги проверява в системата за верификация на лекарствата, установява проблем. Кодът, който е индивидуален за всяка опаковка показва, че става дума за партида с изтекъл срок на годност. Освен това, данните не отговарят на отпечатаните върху самата опаковка. 3 месеца след старта на системата за проверка на лекарствата с рецепта, е регистриран първият случай на фалшификат.

 

Анализ на фирмата производител на оригиналното лекарство доказва, че съдържанието отговаря количествено и качествено. Фалшифицирани са само опаковките, за да бъдат изнесени зад граница.

 

По случая се води международно разследване. Българската агенция по лекарствата временно спря дейността на българския търговец, изнесъл фалшивите опаковки. След събиране на цялата информация от европейската агенция, холандската и от Изпълнителна агенция по лекарствата, цялата информация ще бъде предоставена на прокуратурата.

Коментари

май 2020

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития