Коментари -

Атанас Димитров: Новите забрани за тютюнопушене ограничават права
Прочетена: 68 пъти
Снимка: Pixabay.com

В разгара на лятото започва една агресивна кампания срещу тютюнопушенето, при това в момент, в който хората са във ваканция и провеждането на пълноценен обществен дебат на практика е невъзможно. Така председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров коментира последните предложения на здравното министерство за промени в Закона за здравето, с които се въвеждат нови ограничения за тютюнопушеното. Според него фактът, че срокът за внасяне на предложения и възражения, който изтича на 5 септември, е сериозна пречка за това повече хора и организации да участват в общественото обсъждане.    

 

"Не виждаме причина, която да оправдава липсата на строги мерки за ограничаване на пушенето на наргиле за децата до 18 години. Такива трябва да има, категорично. Смущава ни обаче фактът, че няма изнесени публично аргументи и научни доказателства за вредата като цяло от субстанциите, използвани в този случай и това е въпрос, на който Министерството на здравеопазването (МЗ) дължи отговор на цялото общество", коментира още Атанас Димитров. 

 

По неговите думи сходна е ситуацията и при електронните цигари, които са сравнително безвредни и безопасни, но въпреки това и за тях се придваждат строги рестрикции. 

 

"Принципно аргументите за ограничаването на тютюнопушенето се свеждат до това, че тютюневият дим вреди не само на пушача, но и на хората около него. След като обаче при електронните цигари не отделят дим, как точно вредят те? Това е въпрос, на който здравните експерти също дължат отговор. Едва ли обаче е тайна за някого, че тези мерки срещу електронните цигари най-вероятно са насочени срещу компанията, която ги произвежда", допълни Атанас Димитров. 

 

Според председателя на БХРА  не е издържано и предложението да се разшири забраната и върху местата, обособени специално за пушачи. 

 

"Хората инвестираха много средства, за да пригодят такива алтернативни пространства според изискванията на здравните власти, сега се оказва, че всичко е било напразно. Ние обаче наблюдаваме един парадокс - залите, в които не се пуши,  остават празни, защото хората се преместват там, където се пуши", каза Атанас Димитров. 

 

Според него за пореден път сме сме свидетели на един "кръстоносен поход" срещу заведенията за обществено хранене, на една небивала агресия, която под претекста, че защитава права, на практика отнема права.

 

"Изглежда, вместо да вървим към демократизация, се връщаме към едни тъмни времена",  посочи още председателят на БХРА.

 

Той бе категоричен, че в посочения срок - до 5 септември, организацията ще внесе в МЗ своите предложения и ще ги направи обществено достояние.   

 

Невена ПОПОВА

Коментари

януари 2020

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития