Новини - България

Ананиев: Ще плащаме трансплантациите на български пациенти във всички страни, не само в ЕС
Прочетена: 65 пъти
Снимка: Стоп кадър - бТВ

Държавата ще заплаща трансплантациите на български пациенти във всички страни, не само в Европейския съюз.

 

Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в сутрешния блок на бТВ "Тази сутрин" по повод започналия днес протест на чакащи за белодробна трансплантация, които поискаха оставката му.

 

"Няма да оставим хората сами да си търсят къде да си правят трансплантации. Наредбата ще стане факт след броени дни. Нещата ще бъдат точно регламентирани", казаи Ананиев.

 

Той обясни, че за съжаление прекъсването на съвместната работа с виенската болница, с която имахме споразумение и която обяви, че вече няма да приема чужди пациенти, е станало преди да стане министър.

 

"Правихме много опити да възстановим доверието, но до момента промяна няма. Въпреки това намерихме възможност да се извършва трансплантация на най-нуждаещите се в чужбина”, коментира още Ананиев.

 

Министърът добави, че 18 българи имат нужда от спешна трансплантация.

 

"Ще започнем, след като наредбата премине обществено обсъждане и стане факт до две седмици. Тогава ще възложа на двете институции - Медицински надзор и НЗОК, да влязат във връзка извънтрансплантационни центрове, такива има в САЩ Русия, Украйна. Ще бъдат обучени и наши специалисти, и се надявам в средата на другата година трансплантации да се извършват и у нас”, каза още той.

Коментари

май 2020

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития