Новини - България

Ананиев пита медиците защо не са протестирали, когато са били свидетели на порочните практики
Прочетена: 323 пъти
Снимка: Стоп кадър - Нова телевизия

За състоянието на закъсалите болници в страната здравният министър Кирил Ананиев обвини самите лекари и медицински персонал. Това стана в сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България“, а поводът за разговорa са проблемите във врачанската болница, непрестанните протести там заради забавени заплати.

 

"Недоволстващите медици от Враца са свидетели на всички порочни практики, свързани с обществените поръчки за лекарства и медицински изделия, апаратура, техника. Защо тези хора тогава не са излезли на протест?", попита Ананиев.

 

По повод хвърлените яйца по заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева при посещението й в болницата във Враца Ананиев каза: .

 

"Срещу кого е този граждански протест? Тези яйца няма да свършат работа. Те трябваше да бъдат хвърлени срещу тези, които докараха болницата до това състояние. А сега тези яйца се хвърлят срещу хората, които искат да стабилизират системата."

 

Той допълни, че болниците във Враца и Ловеч в продължение на 13 и повече години се водят във фалит, и изтъкна, че са източвани милиони. В същото време министърът беше категоричен, че е готов да приеме всеки справедлив граждански протест, включително този на медиците в Ловеч и Враца.

 

"Не обвинявам работещите в тези две болници. Те са лъгани много и затова не вярват. Тези две болници са наш приоритет. Те са структуроопределящи", каза Ананиев.

 

Той добави, че са налице оздравителните планове и се водят преговори с инвеститорите.

 

„Още не са компенсирани старите заплати, но когато оздравителният план заработи напълно, ще започне изплащането на старите заплати. Необходими са 2-3 месеца", допълни той и призова лекарите да се върнат на работа. 

Коментари

август 2018

ПВСЧПСН
  
  

Събития