Новини - България

Ананиев иска оставката на шефа на НЗОК
Прочетена: 316 пъти

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф Камен Плочев.  Причината – Плочев изпратил в Народното събрание писмо, в което информира депутатите за задълженията на фонда и необходимостта от актуализация на бюджета му, без да информира Надзорния съвет на касата и здравно министерство. Писмото е изпратено на 13 февруари. В него се посочвало, че задълженията на НЗОК към чужди фондояве са над 271 млн. лв. и че е необходима актуализация на бюджета със 140 млн. лв. В писмото се отправяло и предупреждение, че ако не се спазят сроковете за изплащане на задълженията ни, държавата няма да може да гарантира лечението на български граждани, които ползват здравни услуги по време на техния временен престой или пребиваване на територията на Европейския съюз (ЕС).

 

„Той знае каква е процедурата. Направо е информирал Народното събрание“, каза Ананиев пред журналисти в кулоарите на парламента.

 

По думите му, когато го е попитал дали има такова писмо, той е отрекъл.

 

„Когато извадих писмото и показах подписа му, той каза, че това не е неговият подпис“, каза Анание и добави, че Плочев е обяснил, че е подписал това писмо без да гледа.

 

Здравният министър каза, че действително касата има задължения към здравните фондове на други държави.

 

„През главата на Надзорния съвет, на министъра, на Министерски съвет иска актуализация на бюджета, което въобще не му е във функциите. Всички каси имат такива задължения. Ние сме провели разговори с основните каси, на които дължим пари“, допълни министърът и добави, че с всички са подписали споразумение за разсрочване.

 

„Нямаме задължения, които да сме ги договорили и да не сме ги платили“, допълни министърът.

 

„Той дори не знае, че една такава актуализация, за да се направи, трябва да се направи актуализация на целия държавен бюджет“, заяви министърът и обясни и каква е процедурата за актуализация на бюджета на НЗОК.

 

Първо Надзорният съвет трябва да вземе такова решение, да изпрати предложение до министъра на здравеопазването, а той от своя страна да го внесе в Министерски съвет и оттам, ако се вземе положително решение, следва актуализацията да се внесе в Народното събрание.

 

Ананиев разказа и, че в разговора си с управителя на НЗОК, той е обещал, че ще си подаде оставката на 15 февруари, но вместо това е тръгнал по парламентарните групи, за да търси подкрепа.

Коментари

декември 2018

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития