Новини - България

“Александровска” има готовност да поеме прегледите на пациенти със съмнение за метастази
Прочетена: 34 пъти

УМБАЛ “Александровска” има готовност да поеме прегледите на ПЕТ скенер или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на пациенти със съмнение за метастази. Това обявиха от болницата във връзка с информацията на Министерството на здравеопазването за липса на радиофармацевтици за изследване на онкоболни.

 

На тел.: 02 9230/561 и 582 може да бъде записан час за провеждане на изследването. За изследване с ЯМР или друго образно изследване, записване на тел: 02/9230 895.

 

От края на 2018 г. в УМБАЛ „Александровска“ функционира последното поколение ПЕТ/КТ (PET/CT) апарат с възможност за провеждане на всички видове хибридни ПЕТ/КТ изследвания с безкомпромисно качество. Прегледите с ПЕТ скенер са алтернатива на най-широко разпространеното сцинтиграфско изследване, каквото е костната сцинтиграфия за повечето онкологичноболни пациенти, подлежащи на стадиране и рестадиране.

 

Изследването с ПЕТ скенер предоставя възможност за получаване на много по-точна диагностика, специално при пациентите с карцином на гърдата и други туморни локализация, тъй като отразява патологичните промени не само в костите, но и в меките тъкани, вкл. бял дроб, черен дроб, лимфни възли. Методът има доказано по-висока чувствителност за откриване на костните метастази от конвенционалната костна сцинтиграфия. При тези пациенти изследването с ПЕТ скенер позволява оценка на ефекта от терапията с получаване на количествена информация за натрупването на радиофармацевтик в засегнатите зони.

 

От болницата напомняме, че от началото на м. май веднъж месечно ще се провежда Ден на отворените врати, по време на който пациентите ще могат да получат отговори на въпроси, свързани с методите за диагностика и възможности за нови методи за терапия в Клиниката по нуклеарна медицина. Точната дата и начален час на консултациите, ще бъдат упоменати на сайта на лечебното заведение: www.alexandrovska.com

Коментари

декември 2019

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития