Новини - България

Акад. Ивона Даскалова: Ранните стъпки в борбата с диабета могат да бъдат решаващи
Прочетена: 322 пъти

Три до пет порции зеленчуци и плодове дневно и диета, богата на мононенаситени мастни киселини с включени много ядки, маслини, зехтин и авокадо, честа консумация на риба, връщане към супите и готвените ястия, пълнозърнест или тъмен хляб  - тези основни препоръки за храненето като превенция на захарния диабет и усложненията му отправи председателят на Българската диабетна асоциация и ръководител на клиника във Военномедицинска академия (ВМА) акад. Ивона Даскалова по време на третия модул от обучението "Часът на диабета".

 

"Ранните стъпки в борбата с диабета могат да бъдат решаващи и да предотвраят развитието на болестта, въпреки, че много хора не вярват в промяната на начина на живот като път към доброто здраве", подчерта специалистът.

 

По нейните думи двата основни подхода в тази насока са именно здравословното хранене и движението. Според акад. Даскалова поне 40 минути разходка в парка на ден, активно движение и спортуване, както и излети сред природата в почивните дни са важни предпоставки за укрепване на здравето, които хората много често са склонни да пренебрегват. Наднорменото тегло също е рисков фактор, и този проблем стои много остро за България, обясни акад. Даскалова. Тя цитира статистически данни, според които близо 60% от хората над 18-годишна възраст у нас са с наднормено тегло, а 20% са със затлъстяване. Сам по себе си този факт е крайно обезпокоителен, защото е предпоставка за развитие и на сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания с тежко протичане като например миокарден инфаркт и мозъчен инсулт, допълни специалистката. 

 

През тази година Световният диабетен ден, който по традиция ще се отбележи на 14 ноември ще премине под знака на темата за диабета по време на бременност или гестационен диабет, стана ясно още от презентацията на акад. Даскалова. Тя поясни, че най-често това състояние се диагностицира през втория триместър на бременността и призова всички бъдещи майки да се доверят на лекарите и да споделят с тях всичко, което ги притеснява или съмнява като например наследствена обремененост с диабетно заболяване, предишни раждания на бебе с високо тегло или с увреждания, други заболявания. 

 

"Борбата с диабета започва още от детска възраст, затова не допускайте децата да се застояват пред компютъра или пред телевизора с вредни храни и безалкохолни напитки до себе си. Създайте им култура на хранене още от най-ранни години, защото тя ще им гарантира добро здраве и качество на живот като пораснат", призова акад. Даскалова.

 

Изпълнителният директор на АстраЗенека България Зоя Паунова каза от своя страна:

 

"Като жена и майка ще споделя колко важни са навиците, които се формират в семейството. Сега, когато отново ни е събрала инициативата "Часът на диабета" и акцентът се поставя върху ролята на майките мога да кажа, че в моето семейство аз и съпругът ми успяхме да научим децата си да живеят и да се хранят здравословно. Успяхме да възпитаме у децата си любов към плодовете и зеленчуците и към морските дарове. В тях има витамини, антиоксиданти, фибри и протеини, а те са много необходими, защото днешният човек води динамичен живот с много стрес и насрещни ветрове. Другият важен навик, който формирахме у тях е здравословната закуска. А третият е любовта към спорта и движението", разказа Паунова.

 

По нейните думи  Международната диабетна федерация неслучайно в последната си декларация поставя акцент върху ранните стъпки и превенцията - именно защото те могат да се окажат решаващи за опазването на здравето и недопускането на сериозни усложнения, тъй като диабетът е полиморбидно заболяване.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юли 2019

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития