Новини - България

Адв. Мария Шаркова: Няма риск от нарушена здравна конфиденциалност при използване на ПИК
Прочетена: 110 пъти
Снимка: Личен архив

Не би следвало да се нарушава конфиденциалността на здравната информация чрез ползването на новата възможност за достъп до здравното досие на пациента чрез персонален идентификационен код (ПИК), издаден от Националната агенция по приходите (НАП). Това коментира пред Redmedia адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. В допълнение тя поясни, че на първо място няма начин счетоводител на юридическо лице да извършва проверка за здравния статус на физически лица, тъй като те имат съвсем отделни идентификатори. 

 

"Що се отнася до предоставянето на ПИК на счетоводители от физически лица, които са клиенти на НАП, то следва да се отбележи, че изрично на страницата на НАП е указано: "Ваше задължение е да пазите в тайна издадения Ви ПИК. НАП не носи отговорност за правните последици от волеизявления, извършени чрез ПИК, заради неправилно съхранение или неправомерно ползване от трети лица", подчерта адв. Шаркова. 

 

По нейните думи, ако дадено физическо лице (например самоосигуряващо се лице) ползва услугите на счетоводител, който е натоварен да извършва отделни дейности от негово име в НАП, то това се извършва чрез упълномощаване на конкретния счетоводител за извършването им (подаване на годишна данъчна декларация и други). Веднъж упълномощен, счетоводителят извършва тези дейности лично на място в НАП или чрез електронния си подпис. Ето защо конфиденциалността би могла да бъде нарушена, единствено ако физическото лице само е разрешило достъп до личния си ПИК, а това, както е видно от инструкциите на НАП, не би следвало да става.

 

"Разбира се, коментирам само правната страна на този достъп, но не и техническите характеристики на тази нова функционалност на сайта на НЗОК", допълни юристката.  

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юли 2019

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития