Новини - България

Адв. Мария Шаркова: 400 000 лв. е най-високото присъдено обезщетение на пациент за изгубен орган
Прочетена: 185 пъти
Снимка: личен архив

Лекарите хирурзи най-често биват съдени от пациенти, които претендират, че са били обект на лекарска грешка. След тях в тази класация се нареждат акушер-гинеколозите, ортопедите-травматолози и денталните лекари. Това съобщи адв. Мария Шаркова в презентация по темата за медицинските деликти в рамките на Четвъртата конференцията „Иновации и добри практики в здравния сектор“, организирана от вестник „Капитал“. Юристката е автор на собствено проучване по тази тема, което е обхванало 600 съдебни решения за 10-годишен период - от 2007 до 2017 г.

 

"51% от заведените съдебни искове срещу лекари и лечебни заведения са се оказали неоснователни, уважените искове са 31%, а 18% от делата още чакат последната дума на съда", каза адв. Шаркова.

 

Най-голямото присъдено обезщетение за загубен орган е в размер на 400 000 лв.  Присъдените обезщетения за 10-годишния период на изследването възлизат на 3,5 млн.лв., но ако към тях се прибавят и съдебните разходи и лихвите, тя би нараснала двойно, допълни тя. 

 

Най-честите причини, поради които пациенти или техните наследници съдят лекари и болници са увреждания вследствие на неправилно поставена диагноза или погрешно лечение, свързано с преживени болки и страдания, загуба на орган или смърт, посочи юристката.

 

По нейните думи 35% от заведените дела са поради проблем в комуникацията, което показва колко важно е да се търсят пътища за промяна в начина на общуване между лекари и пациенти. Според нея, това може да се постигне чрез въвеждането на системи за управление на конфликтите в лечебните заведения, като един от механизмите е фигурата „болничен омбудсман“. Друга съществена предпоставка за намаляване на трудностите в комуникацията и неблагополучията в работата на медиците е повишаването на тяхната правна култура и предоставянето на възможност те да получат правни знания, каквато практика вече се прилага във Военномедицинска академия. 

 

"През последните години се наблюдава известен ръст в броя на делата срещу медици и лечебни заведения, годишно исковете са около 35-40. Причината от една страна е по-добрата информираност на пациентите, но от друга трябва да се отчита и още един фактор – проблемите в здравната система, които създават напрежение и провокират пациентите да дават лекарите на съд", каза Мария Шаркова.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

януари 2019

ПВСЧПСН
 
   

Събития