Новини - България

31-годишен мъж получи шанс за втори живот след трансплантация във ВМА
Прочетена: 440 пъти
Снимки: ВМА

Трета трансплантация на черен дроб в рамките на две седмици извършиха специалисти от Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха от лечебното заведение. Реципиентът е 31-годишен мъж, а донорът –  жена на 54 години. Сложната интервенция на черния дроб е извършена в късния следобед на 14 декември. По-рано през деня, въпреки сложните метеорологични условия, екипи на ВМА и на УМБАЛ „Александровска“ са транспортирани със самолет C-27J „Spartan“ от транспортна авиогрупа Враждебна на Военновъздушните сили до УМБАЛ „Света Марина“ – Варна, където е извършена експлантацията на органите.

 

Пациентът е в добро състояние, заяви проф. д-р Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.

 

Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

 

Екипът на ВМА благодари и на колегите си от варненската болница за доброто сътрудничество, както и на екипите на Военновъздушните сили за бързата и своевременна реакция във всяка донорска ситуация.

Коментари

юни 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития