Новини - България

3 млн. лв. е инвестирала Столична община за модернизиране на общинското здравеопазването
Прочетена: 240 пъти
Снимка: www.sofia.bg

"За последните две години инвестирахме близо 3 млн. лв. за ремонти и ново оборудване на общински лечебни заведения. От тях повече от половината средства са за болниците. Инвестициите в общинските болници са много важни за нас като отговорен собственик."

 

Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно със зам.-кмета Дончо Барбалов и председателя на Комисията по здравеопазване към Столичния общински съвет (СОС) д-р Веселин Милев присъстваха вчера на представянето на ново оборудване в една от най-големите общински болници - Специализираната АГ болница „Шейново“. 

 

В нея през последните няколко години общината е вложила над 1 млн.лв. Закупено е медицинско оборудване и е извършен ремонт на родилните зали. Лекарите ще разполагат с два нови неонатални респиратори и с апаратура за патохистологична лаборатория.

 

"Тази година инвестираме още около 1 млн. лева", каза също кметът.

 

Инвестицията е за новите апарати за образна диагностика за мамографски изследвания и за извършване на мерки за енергийна ефективност на сградата на болницата, за което предстои избор на изпълнител.

 

От началото на годината в болницата са се родили 870 бебета.  

 

Болница „Шейново“ участва и в програма на Столична община за скринингово изследване за рак на млечната жлеза. Столична община финансира редовно медицински дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Сумите отделяни за тази цел средноо на година са между 500 000 и 600 000. лв.  Вече няколко години община отделя средства за различни програми за скрининг и ранна диагностика на социалнозначими заболявания като рак на млечната жлеза, както и за подпомагане на двойки, които се нуждаят от  инвитро процедури. От началото на тази година стартираха още инициативи - програма за скрининг за рак на простатната жлеза, както и прегледи за белодробни заболявания. Предстои и въвеждането на програма за изследване на щитовидната жлеза. 

Коментари

февруари 2020

ПВСЧПСН
     
 

Събития

Няма събития